img_2777ax

de Honing

Onze honing is samengesteld uit verschillende bloemen en bloesems van bomen het hele jaar door. De honing wordt koud geslingerd en wordt niet verhit. Hierdoor blijven alle goede eigenschappen van de honing bewaard. Meestal wordt de honing maar een keer gefilterd zodat zoveel mogelijk stuifmeel en propolis in de honing blijft. Dit komt niet alleen de smaak ten goede maar is daardoor ook erg gezond en vooral voor mensen met last van hooikoorts en huidproblemen is dit de ideale honing. Zowel in de lente als in de zomer oogsten we de honing.

De lentehoning

In de lente vliegen de bijen op alle bloemen en bloesems in de buurt. De tuin ligt tegen een rijk natuurgebied, met veel verschillende soorten bomen en bloemen. Het is voor het pas uit de winter gekomen volk van het grootste belang dat er veel stuifmeel gewonnen wordt om het nieuwe broed te voeren. Het volk komt net uit haar winterslaap, dus de koningin moet flink aan de slag samen met de werkbijen om haar volk weer op sterkte te krijgen. De nectar wordt gebruikt als voedsel voor de bijen en wordt zorgvuldig ingedikt en bewaard.

Belangrijke bloeiers zijn o.a. de wilg, de hazelaar, de kardinaalsmuts, maar ook de krokus en de sneeuwklokjes. Het is voor ons een doorn in het oog om te zien dat gemeenten de wilgen in een keer allemaal knotten, maar in goed overleg met onze gemeente is besloten om jaarlijks een gedeelte te snoeien. Alle perfecte eigenschappen van de verzamelde voorjaarsnectar komen volledig tot hun recht in de eerste honing van het jaar, de lentehoning. De honing heeft een lichte en zachte smaak.

De zomerhoning

In de tuin staan vele lindebomen die rond half juni gaan bloeien. Zodra de temperaturen stijgen en het vochtgehalte goed is, dit wil zeggen niet te droog, geeft de lindeboom de nectar af waarop de bijen gaan vliegen. Ga maar eens onder zo’n boom staan in de bloeitijd en je hoort een enorm gezoem, niet alleen van bijen, ook Hommels zijn er dol op. Die liggen ’s avonds vaak dronken onder de boom. De bijen vliegen op de bloesem en halen daar hun nectar en stuifmeel. De honing heeft een prachtige frisse en karaktervolle smaak.

In de nazomer wordt bekeken of er interessante gebieden zijn waar onze volken naar toe kunnen worden gebracht om specifieke honing te verzamelen die in ons gebied niet te vinden is zoals Balsemien en Heide. We hebben dit nog niet gedaan omdat we onze volken eerst op sterkte moeten hebben. In 2017 bekijken we dat weer.

Zowel in de lente als in de zomer oogsten we de honing zo snel mogelijk na de drachtperiode omdat we zo kunnen bepalen wat voor soort honing het is. Dus in de zomer slingeren we meestal twee keer, eenmaal specifiek voor de linde en daarna voor de zomerhoning.

Jan van de Ven