img_5257xx

de Imker

Samen met zijn vrouw Nel, woont Jan inmiddels 30 jaar op Het Bedaf. Daar beheren zij hun tuin volgens eigen principes. Alles is biologisch en er wordt gewerkt met respect voor de natuur. Seizoenen worden gevolgd, met zowel bloemen en planten, bomen, groente en fruit. En natuurlijk ook met de bijen.

Bijenvolk

Imker Jan heeft na zijn werk de switch gemaakt naar imker. Hij werkt als imker met volste respect voor de bijen. Het ritme en het leven van het bijenvolk staat centraal. Het is de leidraad in alles wat hij doet.

Een bijenvolk bestaat soms uit wel meer dan 30.000 bijen. Met elkaar vormen ze een zelfstandige eenheid.

In het voorjaar, de periode van de eerste bloesems, gaan de bijen zich voortplanten. Een bijzondere tijd omdat dan de volken uit de kast en we soms zwermen moeten vangen op de meest onverwachte plekken.

In de zomer vertrekt de oude koningin  met de helft van het volk, maar gaat niet eerder weg voordat zij prinsessen in de dop, soms wel 20, heeft achter gelaten. Eén daarvan wordt de nieuwe koningin, de andere koninginnen worden door ons weggenomen anders worden ze vermoord door hun eigen zuster. In eigen kleine kastjes groeien op tot volwaardige bevruchte koninginnen, welke elk een eigen groot volk kunnen stichten.

In de herfst en de winter verblijven de bijen in hun korven. Deze staan beschut zodat ze daar prettig kunnen overwinteren.