img_2843x

de Tuin

De tuin is 30 jaar geleden aangelegd door Jan en Nel. Sindsdien is het een paradijs vol bloemen, bomen, kruiden en planten. Centraal in de tuin is de vijver en een enorm grasveld. De tuin is omzoomd door weiland en bomen. Er veel soorten dieren zoals buizerds, zwaluwen, kikkers, insecten, eekhoorns en konijnen. De tuin ziet er mooi en geordend uit met veel kleur

De kruiden

De mooiste hoek in de tuin is de kruidentuin. De kruiden zijn belangrijke drachtplanten voor de bijen. De kruiden worden gebruikt voor het eten, zalfjes en oliën. Deze plek wordt het meest bezocht tijdens de rondleidingen door de tuin. Er is veel te vertellen over de diversiteit van de planten, de geur en het gebruik

Eetbare bloemen

Ieder jaargetijde eten we uit de tuin. Door goed nadenken en een beetje geluk zorgt de tuin voor groentes het hele jaar door! Alles in de tuin is biologisch. En wordt volgens respect voor de natuur onderhouden. Ieder jaar bespreken we met de familie wat we gaan zaaien. Wat was lekker en goed gegaan het afgelopen jaar en, zijn er nog nieuwe groentes die we willen proberen. Ook de kleinkinderen hebben een belangrijke stem in het geheel. Het is oh zo plezierig als ze later de smaak weten te waarderen van alles wat met zorg geteeld is in de eigen groentetuin.

In de winter en de lente wordt de planning gemaakt en het zaad besteld. Ook wordt in die periode zoveel mogelijk gezaaid. Wij volgen hierin de zaaikalender.Belangrijk is ook de planning van de locatie, de zogenaamde wisselteelt wordt erg zorgvuldig toegepast. Hier ligt ook de basis van het voorkomen van ziektes of moeheid van de grond.

Fruit en zacht fruit

Een belangrijk gedeelte van de moestuin wordt ingenomen door fruitbomen en struiken voor zacht fruit. De bijen zorgen voor de bestuiving en sinds we die hebben, zien we ook dat de kwaliteit van het fruit met sprongen is vooruit gegaan.

We beseffen dat niet alleen wij, maar ook insecten, vogels en andere dieren het lekker vinden. Tot op zekere hoogte mag dat, maar als het te gek wordt, gaan de netten er over heen. We kunnen het de dieren etc. niet uitleggen dat we dit fruit voor ons zelf willen houden, maar op andere plekken in de tuin kunnen ook zij overvloedig mee eten.

Als de tijd van oogsten aanbreekt, worden de kinderen gevraagd mee te helpen met plukken, voor het proeven is geen instructie nodig. Dat frambozen of aardbeien dan net zo lekker gevonden worden als snoep, vindt de teler ook een beetje een beloning voor zichzelf.

Jan van de Ven